2 de indische chirurg Sushruta (6e eeuw. Chr.) legde een verband tussen obesitas en diabetes en hart- en vaatziekten. 16 Hij adviseerde lichamelijke inspanning om de aandoening en bijwerkingen te bestrijden. 16 de mensheid heeft het grootste deel van haar geschiedenis moeten worstelen met voedselschaarste. 17 daarom wordt obesitas historisch als een teken van welvaart en voorspoed beschouwd. Het kwam veel voor onder de hoge ambtenaren in Europa in de middeleeuwen en de renaissance 14 en in klassieke beschavingen in Oost-azië. 18 Met het begin van de industriële revolutie besefte men dat de militaire en economische macht van landen afhankelijk was van zowel de lichaamsomvang als de kracht van de soldaten en arbeiders.

werd in 1611 voor het eerst in de Oxford English Dictionary gedocumenteerd door Randle cotgrave. 13 Historische trends Tijdens de middeleeuwen en de renaissance werd obesitas vaak als een teken van welvaart beschouwd, en kwam het vrij vaak voor onder de elite: de toscaanse generaal Alessandro del Borro toegeschreven aan Charles Mellin, 1645 14 de grieken waren de eersten die. 15 Hippocrates schreef dat "Corpulentie niet alleen een ziekte op zich is, maar ook de voorbode van andere ziekten".

6 7 dieet buitenland en lichaamsbeweging zijn de belangrijkste onderdelen van de behandeling van obesitas. Het is mogelijk de kwaliteit van de voeding te verbeteren door minder energierijk voedsel (met minder vet en suiker) en meer voedingsvezels te eten. Eventueel kan men anti-obesitasmedicijnen gebruiken om de eetlust of de vetopname te remmen, in combinatie met een passend dieet. Wanneer dieet, lichaamsbeweging en medicatie geen effect hebben, kan een maagballon helpen om gewicht te verliezen. Ook is het mogelijk om de maaginhoud te verkleinen en/of de darm in te korten door middel van een operatie. Hierdoor treedt er eerder verzadiging op en vermindert het vermogen om voedingsstoffen uit voedsel op te nemen. 8 9 Obesitas is wereldwijd een van de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaken en komt steeds vaker voor bij volwassenen en kinderen. De autoriteiten beschouwen het dan ook als een van de ernstigste problemen voor de volksgezondheid in de 21e eeuw. 10 In een groot deel van de moderne wereld (vooral in de westerse wereld ) geeft obesitas aanleiding tot stigmatisatie. Toch werd het vroeger algemeen gezien als een symbool van rijkdom en vruchtbaarheid, en in sommige delen van de wereld is dat nog steeds.

Obesitas, academy of Obesity - diabetes nutrition - etusivu facebook


Obesitas (verwante en min of meer synonieme termen zijn overgewicht, zwaarlijvigheid, vetzucht, corpulentie, dikheid, en adipositas ) is een medische aandoening waarbij zich zoveel lichaamsvet heeft opgehoopt dat dit een negatief effect kan hebben op de gezondheid. Dit kan leiden tot een kortere levensverwachting en/of meer gezondheidsproblemen. 1 2, mensen afslank met een body mass index (BMI) hoger dan 30 kg/m2 worden als obees beschouwd. 3, de bmi wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilo's te delen door het kwadraat van de lengte in meters. Zwaarlijvigheid is bij wilde dieren vrij zeldzaam, maar niet ongewoon bij mensen en bij huisdieren, die vaak overvoed zijn en te weinig bewegen. Obesitas vergroot het risico op verschillende ziekten, met name hartaandoeningen, type 2 diabetes, obstructieve slaapapneu, bepaalde vormen van kanker, artrose 2 en astma 2. Obesitas wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van een buitensporige inname van voedselenergie (te veel eten gebrek aan lichaamsbeweging en genetische aanleg. In sommige gevallen ligt de oorzaak echter voornamelijk in de genen, endocrieneaandoeningen, medicijnen of een psychische ziekte. Er is weinig bewijs voor de opvatting dat sommige obese personen weinig eten en toch zwaarder worden door een trage stofwisseling; doorgaans verbruiken obese mensen meer energie dan hun slanke tegenhangers vanwege de energie die nodig is voor de instandhouding van een groot lijf.

Diabetes mellitus type 2, obesitas


Het is nu al een stuk lastiger om nog af te vallen. Toch zal elke kilo die afgevallen wordt ten goede komen van de gezondheid. In deze fase houdt. Mensen met obesitas kunnen we verdelen in groepen op basis van hun Body mass Index ofwel bmi. Met behulp van. Wanneer spreekt men over obesitas? De belangrijkste zijn: - diabetes type. been- en gewrichtsproblemen. Niet iedereen die teveel eet, heeft obesitas.

obesitas type 2

Diabetes mellitus type. Eén van oogontsteking de belangrijkste ziekten gerelateerd aan obesit as is ouderdomssuiker. Ruim 80 van de gevallen van diabetes mellitus type 2 is toe te schrijven aan overgewicht. Hoe groter het overgewicht en hoe langer de duur van het overgewicht, des te groter is de kans op diabetes mellitus type. Deze maat geeft een goede indicatie van de hoeveelheid abdominaal lichaamsvet, die risico s op het ontwikkelen van diabetes type 2 en hart-en vaatziekten beter voorspelt dan de bmi. De who adviseerde in 2000 bij vrouwen de grenswaarde van 88 cm, waarboven sprake is van een verhoogd risico op metabole.

Zwaarlijvigheid is bij wilde dieren vrij zeldzaam, maar niet ongewoon bij mensen e baby n bij huisdieren, die vaak overvoed zijn en te weinig bewegen. Obesitas vergroot het risico op verschillende ziekten, met name hartaandoeningen, type 2 diabetes, obstructieve slaapapneu, bepaalde vormen van kanker, artrose en astma. Home ziekten, behandelingen en onderzoeken ziekten en aandoeningen Obesitas. Obesitas is een chronische vorm van overgewicht, gekenmerkt door een overmatige opstapeling van lichaamsvetten. Risico op aandoeningen zoals diabetes type 2, hypertensie en hart- en vaatziekten. Obesitas type ii betreft personen met een bmi tussen 35. In deze fase bepaal t de obesitas een groot deel van het leven en beperkingen die gepaard gaan met deze variant.

Wat Is (Morbide obesitas?

Heb selenium jij ervaring harde met zowel diabetes als overgewicht? Laat hieronder je reactie achter!

obesitas type 2

Morbide obesitas - korte beschrijving

Verstoorde wondgenezing, hart vaatziekten, bij extreem hoge bloedsuikerwaarden kan zelfs een keto-acidose coma ontstaan, mogelijk met de dood tot gevolg! ( bron verband tussen diabetes overgewicht, obesitas houdt in dat je dusdanig zwaar bent dat je gezondheid eronder lijdt (bmi 30). Obesitas wordt daarom ook wel ernstig overgewicht of zwaarlijvigheid genoemd. Obesitas is een belangrijke hartklachten oorzaak van diabetes type 2 omdat overgewicht de productie en werking van het hormoon insuline ontregelt. Een verstoorde insulinehuishouding veroorzaakt op zijn beurt vaatvernauwing, verhoogde bloeddruk, verslechterde bloedsomloop en hart- vaatziekten. Al deze gezondheidsklachten versterken elkaar bovendien. Heb je eenmaal overgewicht en/of diabetes type 2, dan is de kans op een algehele slechte gezondheid dus zeer groot!

In geval van diabetes type 2 functioneren de insuline-receptoren gebrekkig. De vorm van diabetes die vaak wordt veroorzaakt door overgewicht is diabetes type. Deze vorm van diabetes wordt ook wel suikerziekte of kortweg suiker genoemd. Symptomen van diabetes, beide diabetes-typen zorgen ervoor dat er onvoldoende romee glucose in je lichaamscellen wordt opgenomen. Hierdoor blijven de suikers die je binnenkrijgt grotendeels in je bloed zitten. Zodoende ontstaat een verhoogde bloedsuikerspiegel oftewel hyperglykemie. Diabetes hyperglykemie hebben allerlei nadelige gevolgen voor de gezondheid, waaronder: Verzuring van weefsels organen, vermoeidheid slaperigheid. Misselijkheid braken, polyurie (veel plassen polydipsie (veel dorst polyfagie (veel honger droge mond tong, achteruitgang van ogen.

Endocrinoloog - diabetoloog

De termen obesitas en diabetes worden maar al te vaak in én en dezelfde zin gebruikt. Dat is niet gek, want beide aandoeningen gaan ontzettend vaak hand in hand. Hieronder de reinigen nodige uitleg over (het verband tussen) overgewicht en diabetes. Diabetes betreft een ongeneeslijke stofwisselingsziekte waarbij het lichaam onvoldoende energie uit suikers kan opslaan. Normaliter kunnen de meeste lichaamscellen namelijk suiker in zich opnemen in de vorm van glucose. Dit is echter uitsluitend mogelijk als er voldoende van het hormoon insuline in de cel aanwezig is en de insulinereceptoren van de desbetreffende cel naar behoren functioneren. In geval van diabetes type 1 wordt er niet voldoende insuline geproduceerd.

Obesitas type 2
Rated 4/5 based on 723 reviews